Var kan jag se norrskenet?

Var kan jag se norrskenet?

Ja, vart ska man egentligen bege sig om man vill se norrskenet? Egentligen är norrskenet närvarande hela året om. Men det måste vara tillräckligt mörkt och himlen klar för att du ska kunna se den. Därför har du bäst chanser att se norrskenet i kalla, ödsliga trakter i norra trakter som Abisko i Sverige och Svalbard i norra Norge. 

Dessutom ska man helst resa under speciella tider. Högt uppe i norr anses Mars och September vara de bästa månaderna. Man skymtar då ljuset som bäst mellan 17.00 på kvällen och 02.00 på morgonen. Norrskenet tittar fram lite då och då och varar ofta inte så många minuter. Ibland om du har tur kan du se det en halvtimme eller flera timmar. Så kontakta den plats du vill bege dig till, gärna en turistbyrå eller specialarrangör för att förvissa dig om att just du får de absolut bästa förutsättningarna att se norrskenet!

Här är några av de bästa platserna dit du kan bege dig för att kunna se norrskenet

 

Se Norrskenet i SverigeAbisko

Abisko kanske inte är hela världens absolut bästa ställe för att se norrskenet, men det anses vara Sveriges absolut bästa plats. Man har till och med satt upp en särskild station, Aurora Sky Station, för att kunna titta på och forska om norrskenet. Abisko, eller Ábeskovvu på nordsamiska, är en småort vid sjön Torneträsk i Jukkasjärvi distrikt i Kiruna kommun. Kombinera gärna besöket med en tur till fantastiskt vackra Abisko Nationalpark.

Tips!: Su kan även se norrskenet i Åre genom Upplevelse.com, en av Sveriges största och mest erfarna aktörer i upplevelsebranschen.

 

Se Norrskenet i SverigeKiruna & Jukkasjärvi

Kiruna brukar också vara ett riktigt bra ställe att titta på norrskenet. Framförallt är det den mest lättillgänglig platsen med bra förbindelser genom tåg och buss. Kiruna är också en riktigt spännande och rik stad att besöka. Här pågår rymdforskning och så tar du dig bäst till Ishotellet i Jukkasjärvi härifrån.

 

Se Norrskenet i Norge: Svalbard

Om du vill ta dig så högt norr upp som möjligt är Svalbard i Norge förmodligen det bästa stället. Man kommer helt enkelt inte mycket högre upp än så. Och ju högre upp du kommer, desto större är chansen att kunna uppleva norrskenet. Man ser helst detta naturfenomen mellan november och februari. men de flesta besökare kommer hit för att uppleva ett annat naturfenomen: Mellan mitten av november och slutet av januari inträffar Polarnatten vilket innebär att Svalbard då helt utan dagsljus. Många turister besöker därför

Tips!: Om du väljer Norge, så vet då också att om du vill resa med hurtigruten så får du en unik Norrskensgaranti!

 

Se Norrskenet i Finland: Kakslauttanen

Om du är sugen på att bege dig högt upp i Finland är Kakslauttanen Arctic Resort i finska Lappland ett mycket bra tips. Här kan du beskåda norrskenet från din alldeles egna privata glas-igloo! Arctic Resort erbjuder även andra aktiviteter så som rensafari eller så kan man hyra ett par snöskor och utforska Urho som är en nationalparken alldeles i närheten.

 

Se Norrskenet på IslandReykjavik

Visste du att det faktiskt även går att se Norrskenet i Reykjavik? Mer praktiskt ställe blir svårt att besöka eftersom, det går direktflyg hit både från Stockholm och Göteborg. Det finns ju så otroligt mycket annat att göra på Island, som varma källor och besöka den Blå Lagunen. Självklart finns det en massa vinteraktiviteter för den som gillar sånt.

 

Hur uppstår Norrskenet?

Polarskenet, som norrskenet också kallas, bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (alltså ljus). Det finns faktiskt både norrsken och sydsken, de heter Aurora borealis och Aurora australis, eller med det gemensamma namnet: Polarsken.

 

Tips! Besök Geofysiska Institutet vid University of Alaska så når du en bra hemsida där man själv kan utforska prognostiserad aktivitet i alla polarskensområden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top