För samerna är Suovas traditionellt gjort på alla delar av renen.
![]() ![]() Slow Food är arrangör av internationella matmässor. Bilden är från Europas största matmässa "Salone Del Gusto" i Turin. Slow Food och SuovasSlow Food är en växande internationell rörelse som samlar allt fler människor runt sin filosofi och sitt handgripliga engagemang för smakernas och den biologiska mångfaldens bevarande.80 000 medlemmar i hundra länder har hittills anslutit sig till den ekogastronomiska rörelsen. Till sin hjälp för att rädda hotade produkter har Slow Food skapat The Ark of Taste. Här listas utsökta gastronomiska produkter som är hotade av industriell standardisering, livsmedelslagar som är anpassade för stordrift , storskaligt distributionsnät, miljömässig påverkan etc. År 2003 startade det första presidiaprojektet i Sverige kring Suovas reninnanlår, rökt i kåta i den svenska delen av Sápmi. Detta var ett resultat av ett samarbete mellan Slow Food och Svenska Samernas Riksförbund. Slow Foods filosofi stämmer väl överens med samernas eget synsätt. Under denna tid har Slow Food Sápmi bildats för att arbeta med den ekogastronomiska utvecklingen tillsammans med den medvetna världen i övrigt. ![]() Suovas röks traditionellt i kåta.
|