Hällristningar Flatruet
Dags för rast
Hem Hem Om projektet Projektnyheter Projektmaterial Receptsamling Kontakt information om varumärket om rennäringen Om slow food Länksamling
Renlycka

Höst i Sápmi och dags för den första slakten

Samerna, Sápmi, rennäringen och renen som livsmedel

Det finns 51 samebyar i Sverige, En sameby är både ett geografiskt område och en lokal förvaltning av renskötseln inom byns gränser.
Det totala renantalet i Sverige är uppemot 230 000 renar.
Under de senaste åren har den årliga slakten legat på ca 60 000 renar vilket motsvarar ca 2000 ton renkött.

Samerna är Europas enda urfolk. Det finns ca 80 000 samer i Sápmi. I Sverige bor uppemot 25 000. Landet Sápmi och folket samerna är delade i fyra nationalstater, Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Traditionellt är renskötseln en gränslös näring. De flesta fjällsamebyarna i Sverige har sommarbetesmarker i Norge medan skogssamebyarna är mera runda till formen och flyttar inom skogslandet. 

Mat från det arktiska köket

Samerna har levt i arktisk miljö under årtusenden. Det är bra bevis på att det samiska köket innehåller alla näringsämnen som människan behöver. Den traditionella matkulturen baseras på vad naturen ger. Ren och älgkött, fisk, bär och örter är de viktigaste råvarorna.

Naturbete utan tillsatser

Renarna lever ett fritt liv under god omvårdnad och enbart på naturens bete utan tillskott av antibiotika eller hormoner. Renen vandrar mellan olika årstidsbeten. Under sommaren betar den proteinrikt gräs och örter. Under hösten tillkommer svamp och andra växter i dalgångarna. Under vintern förflyttar sig renen österut till lavrika skogsområden. Under våren vänder renen åter västerut.  I maj börjar ett nytt renår då kalvarna föds.

Nyttigt fett

Resultatet av naturen, renen och renskötarens arbete är ett naturproducerat livsmedel av högsta kvalitet.

Renkött är både magert, vitamin- och mineralrikt. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium m.fl. mineraler som är nyttiga för människan. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent och är fleromättat, så kallad nyttigt fett.

Renkött är också en bra vitaminkälla med innehåll av A, B, C och E-vitamin och proteinhalten är så hög som 22 procent.

 

Mer om
rennäringen

Svenska Samernas Riksförbunds hemsida.

>>>läs mer!